top of page
Kentsel DönüÅŸüm
 

      Kentlerin yaÅŸam ve geliÅŸim süreci duraÄŸan deÄŸildir sürekli deÄŸiÅŸim geçiren dinamik yapıdadır, dolayısıyla kentlerde bu deÄŸiÅŸimlere cevap verebilmesi için farklı amaçlar ile dönüÅŸümlere ihtiyaç duyulur. Temel olarak bu dönüÅŸümlerin amaçları; iyileÅŸtirme, canlandırma, koruma, entegrason, geliÅŸtirme, saÄŸlıklılaÅŸtırma gibi uygulamalar ile karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ise daha çok Kentsel DönüÅŸüm olarak adlandırdığımız faaliyeti, kentlerimizin iyi yönetilememeleri sebebi ile çarpık yapılaÅŸmış, köhneleÅŸmiÅŸ ve afetlere karşı riskli alanlar, altyapı yetersizlikleri ve imara aykırı yapılaÅŸmış alanlardaki kentsel dönüÅŸümler olarak tanımlayabiliriz.

​

      Ülkemizde kentsel dönüÅŸüm, kentsel sorunların çözümlenmesi ile toplumsal yaÅŸamımızın geleceÄŸi için önem arz etmektedir. Bu sebeple kentsel dönüÅŸüm ihtiyacı sadece afet riski taşıyan yapıların saÄŸlamlaÅŸtırılması esas alınmamalı aynı zamanda kent planlamaları ilkelerinin de temel amaç alındığı dönüÅŸümler olarak tanımlanmalı ve sosyal yaÅŸamın saÄŸlıklı geliÅŸimini esas alan bir uygulama olarak ele alınmalıdır.

 

Türkiye'de Kentsel DönüÅŸüm
 

       Ülkemizde, 3194 sayılı Ä°mar Kanununun 18. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi hakkındaki kanun ve 2942 sayılı KamulaÅŸtırma Kanunu Kentsel DönüÅŸüm projelerini için yeterli olmamakla birlikte yasal altlık olarak kabul edebiliriz.

 

 

1- Türkiye’de Uygulanan Kentsel DönüÅŸüm Modelleri

​

      Kentsel dönüÅŸümlerde farklı uygulama modelleri kullanılabilmektedir. Genel olarak üç modelden söz edebiliriz, bunlar; "Kamu Esaslı" , "Hak sahibi -yatırımcı kat karşılığı-hasılat" ve "DeÄŸer Esaslı" modeldir.

​

      Kamu esaslı model, kamulaÅŸtırılarak uygulanan modeldir ki ihtiyacımız olan büyük ölçekli projelerde kamu kaynaklarının yetersiz kalacağı sebebi ile uygulanabilir deÄŸildir.

​

      Bir diÄŸer model ise Hak sahibi -yatırımcı kat karşılığı-hasılat paylaşımı modelidir. Ancak küçük alanlarda, mülkiyet sorunu olmadığı alanlarda uygulanabilecek bir modeldir ve dağıtımın adil olarak uygulandığının denetlenmediÄŸi bir uygulama yöntemidir

 

      DiÄŸer taraftan DeÄŸer Esaslı yöntem ise hem geniÅŸ kapsamlı projelerin gerçekleÅŸtirilmesi, hem proje kaynağının yatırımcı tarafından karşılanması ve dağıtımın adil olarak gerçekleÅŸtirme imkanı vermesi sebebi ile en doÄŸru model olarak kabul edebiliriz.

​

2- Türkiye’de Kentsel DönüÅŸüm Süreci

​

Türkiye uygulamalarında Kentsel DönüÅŸüm süreci üç ana bölüm olarak ele alınmaktadır;

            • DönüÅŸüm Alanlarının Belirlenmesi ve Ä°lân Edilmesi,

            • Gayrimenkullerin Mevcut Durumlarının Tespiti,

            • Katılım DeÄŸerinin ve Oranının Belirlenmesi ve Hak SahipliÄŸinin Tespiti,

 

Proje DeÄŸeri Tespiti için uygulamalar;

·         En iyi ve En Verimli Kullanım Analizi

·         Kentsel Tasarım Projeleri ve DönüÅŸüm Amaçlı Ä°mar Planının Hazırlanması

·         Dağıtım Ä°çin Proje DeÄŸerine BaÄŸlı Yapılabilirlik (fizibilite) Analizi

Proje DeÄŸerinin KesinleÅŸtirilmesi

​

Tasarım sonrası uygulamalar;

·         DönüÅŸüm Amaçlı Ä°mar Planının KesinleÅŸtirilmesi

·         Dağıtım DeÄŸerinin KesinleÅŸtirilmesi

·         Dağıtım DeÄŸer Listelerinin Hazırlanması, Dağıtım Teklif Listeleri Hazırlığı

·         Dağıtım DeÄŸeri Listesi Bağımsız Bölüm Planların Hazırlanması

·         Dağıtım

·         DönüÅŸüm Amaçlı Ä°mar Planının Uygulanması

·         Onay Meclis/Encümen

·         Yapım / Ä°nÅŸaat

​

3- Türkiye’de Kentsel DönüÅŸüm Sorunları

​

        Her ÅŸey den önce kenti, toplumu ve mülkiyeti doÄŸrudan ilgilendiren kentsel dönüÅŸüm projelerinin uygulamalarının nasıl uygulanacağı yasal dayanaklar ile belirlenmelidir. Temel olarak; kentsel dönüÅŸüm politikası, yasa ve yönetmeliklere, arazi-kentsel arazi ve arsa kullanım planları (imar planları), imar uygulama yöntemi ve güçlü bir finansman desteÄŸine ihtiyaç vardır.

       Her ne kadar ülkemizde kentsel dönüÅŸüm, karşılaÅŸtığımız doÄŸal afetlerden sonra ihtiyaç olarak ortaya çıkmış olmasına raÄŸmen bunun yanı sıra kentsel sorunların çözümlenmesi de bir o kadar toplumsal yaÅŸamımızın geleceÄŸi için önem arz etmektedir. Bu sebeple kentsel dönüÅŸüm ihtiyacı sadece afet riski taşıyan yapıların saÄŸlamlaÅŸtırılması olarak ele alınmamalı kent planlamaları ilkelerinin de esas alındığı dönüÅŸümler olarak tanımlanmalıdır.

Uygulanması gereken kentsel dönüÅŸümler bölge ve mahalle bazında kent bütününü dikkate alarak kent parçaları halinde yapılmalıdır. Bu ölçek ve boyuttaki dönüÅŸümler de ancak kamu ve yerel idarelerin faaliyetleri ile gerçekleÅŸtirile bilinir.

       Kentsel dönüÅŸüm projelerinin uygulamalarında bir çok meslek disiplini bir arada çalışması gerektiren uygulamalardır, bunların örnek olarak ; ÅŸehir plancısı ,harita mühendisleri, mimarlar, jeoloji, mühendisleri, hukukçular ,istatikçiler, iktisatçılar, sosyologlar, deÄŸerleme uzmanları ve halkla iliÅŸkiler uzmanlarını sayabiliriz ve bu geniÅŸ kapsamlı faaliyetlerin bir arada yürütülmesi için bir proje geliÅŸtirme ve proje yönetimine ihtiyaç vardır ve proje geliÅŸtirme ve yönetimi de kentsel dönüÅŸüm uygulamalarının bir tarafı olarak ele almalıyız.

Kentsel dönüÅŸümler de mevcut yapıların mülkiyetleri, dönüÅŸüm projelerinin doÄŸal tarafıdır.DiÄŸer taraftan geniÅŸ boyutlu dönüÅŸümlerin kamu kaynakları ile gerçekleÅŸtirilmesi mümkün deÄŸildir yenilemelerin gerçekleÅŸtirilmesin de finansör ve yatırımcıya ihtiyaç duyulmaktadır.

​

Dolaysıyla kentsel dönüÅŸüm projelerinin doÄŸal tarafı olarak

- yerel idareler,

- hak sahipleri ve

- yatırımcıdır diyebiliriz.

​

      Kentsel dönüÅŸüm projelerinin baÅŸarısı, ortaya çıkan artı deÄŸerin bu üç tarafa dengeli olarak dağıtılmasına baÄŸlıdır. Hak sahibinin beklentisinin belirlenmesi ve buna cevap verilmesi dönüÅŸüm projesinin toplum tarafından olumlu kabul görmesi ve toplumsal olarak onaylanması açısından önemlidir. DiÄŸer taraftan yatırımcı açısından fizibil olma sınırının altında bir yatırımcı yararının öngörülmesi projenin gerçekleÅŸebilirliliÄŸi açısından önemlidir. Bunların yanı sıra planlama ilkelerini dikkate almayan ve dolayısıyla kamu yararı gözetmeden yapılacak kentsel planlamalar ile oluÅŸturulacak yeni kentlerde yaÅŸamın baÅŸlaması ile insan yaÅŸamı açısından doÄŸuracağı olumsuzluklar sonucu kentin tekrar planlanmasını ve kentsel dönüÅŸümünü gündeme getirecektir. GörüldüÄŸü gibi kentsel dönüÅŸüm projelerinde dikkate alınması gereken temel unsur paydaÅŸ beklentilerinin alt sınırlarının belirlenerek dengenin saÄŸlanmasına baÄŸlıdır.

​

       Kentsel dönüÅŸüm projeleri ile saÄŸlıklı ve yaÅŸanabilir kent oluÅŸturmak hedeflenir. Kentsel dönüÅŸüm projeleri bir yandan hak sahipleri beklentilerine cevap vermek ve hak sahibi katılımını ve onayını alacak yapıda uzlaÅŸmanın saÄŸlandığı niteliklerde olması gerekir, diÄŸer taraftan yatırımcı açısından yatırım yapılana bilinir artı deÄŸer üretmesi gerekir ve aynı zamanda verimli yönetilebilir kentler için kentsel planlama ilkelerine göre planlanmalıdır.

​

Cengiz Yılmaz

bottom of page